Rewaloryzacja Parku Miejskiego w Tczewie. Powstanie projekt

W tym roku mieszkańców Tczewa czeka przygotowanie projektu rewaloryzacji Parku Miejskiego. To efekt konsultacji, które odbyły się latem 2020 roku.

W koncepcji starano się przywrócić układ komunikacji w parku na podstawie dawnych map, zdjęć i śladów w terenie. Wszystkie alejki staną się ciągami pieszymi, zaś ruch rowerowy będzie się odbywał poza granicami zabytkowego założenia.

Jakie plany?

Na rozległej polanie, w południowo – zachodniej części parku, planuje się, po przeniesieniu elementów zegara słonecznego w inne miejsce, stworzenie polany piknikowej z leżakami, altaną piknikową kawiarenką i placami zabaw dla dzieci.

Elementem, który najbardziej zakłóca historyczną kompozycję parku jest amfiteatr. Projektantka zaproponowała, aby w tym miejscu powstała letnia, niewielka scena dla kameralnych koncertów, zaś amifiteatralna polana po usunięciu obecnych siedzisk, wyposażona została w mniej liczne drewniane ławki i leżaki, sprzyjające wypoczynkowi i uczestniczeniu w ewentualnych występach. Zniknie ogrodzenie wydzielające teren amfiteatru.

Rewaloryzacja Parku Miejskiego w Tczewie. Co jeszcze?

Oczko wodne ( z żabkami) otrzyma naturalne dno, które umożliwi posadzenie na brzegu roślin wodnych, bagiennych i nadbrzeżnych. Figurki żab proponuje się umieścić je przy brzegu zbiornika wśród roślinności wodnej. Przywrócone zostaną nasadzenia, rosnących tam dawniej, wierzb płaczących przy półkolistych ławkach, po obu stronach zbiornika. W budynku mieszkalnym przy ZWiK w pobliżu zbiornika, mogłaby powstać restauracja.

W południowej, najmłodszej i nieco zacienionej części założenia parkowego powstanie ścieżka przyrodnicza. W tej części parku umieszczono plac zabaw dla młodzieży m.in. ze znacznych rozmiarów piramidę wspinaczkową. Przy dawnej ścieżce rowerowej, znajdą się elementy ścieżki zdrowia, zaś nieco dalej na północ, zaprojektowano siłownię na wolnym powietrzu oraz jaszcze jeden plac zabaw dla dzieci.

Toaleta będzie centrum informacji

We wschodniej części parku, dawniej należącej do sąsiadującej z nim szkoły powstanie płytki zbiornik wodny, który dzięki systemowi niewysokich fontann będzie stanowił wodny plac zabaw dla dzieci. Tu również znajdzie się labirynt z niewysokich krzewów jako atrakcja dla dzieci.

Dawna toaleta, będąca pod ochroną konserwatorską, zostanie przekształcona w centrum informacji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: