Plac zabaw przy ulicy Romanowskiego w Gdyni przeszedł metamorfozę

Plac zabaw przy ulicy Romanowskiego w Gdyni zyskał drugie życie. To już kolejna z gdyńskich przestrzeni , która przeszła spektakularną metamorfozę.  Plac zabaw, dzięki środkom pozyskanym z Budżetu Obywatelskiego został na nowo zaprojektowany i wyposażony w kolorowe urządzenia. Mali mieszkańcy mogą już z niego korzystać.

Plac zabaw przy ulicy Romanowskiego działa od lat 90. Od  samego początku była to bardzo popularna przestrzeń spotkań i integracji. Niestety z biegiem lat wyposażenie traciło na atrakcyjności i  dzieci z okolicznych bloków coraz rzadziej odwiedzały to miejsce.  Pani Agnieszka Gorlik wpadła  na pomysł, żeby zmodernizować plac i zgłosiła projekt do Budżetu Obywatelskiego. Projekt zyskał  akceptację , a także poparcie mieszkańców.

W wakacje oddaliśmy do użytku kilka fantastycznie zaprojektowanych placów zabaw i przestrzeni rekreacji w Małym Kacku, Wielkim Kacku czy też  na Dąbrowie. Teraz otwieramy zmodernizowany plac zabaw na Pogórzu. Jestem pewien, że nowe urządzenia zabawowe – powiedział Marek Łucyk, wiceprezydent Gdyni do spraw rozwoju

Na odnowionym placu zabaw zadbano również o osoby z niepełnosprawnością. Samo dojście czy dojazd wózkiem na plac będzie bardziej komfortowe. Na placu zostały wydzielone również  dwie strefy. Jedna z nich jest  przeznaczona dla dzieci młodszych, a druga dla starszych. Zamontowano tam różnorodne urządzenia zabawowe:

  • bujak sprężynowy,
  • bujak sprężynowy z oparciem,
  • tor przeszkód,
  • piaskownica z ławeczkami i stolikiem,
  • trampolina ziemna,
  • huśtawki (kubełkową, płaską oraz „bocianie gniazdo”),
  • karuzela tarczowa,

Teren placu zabaw został ogrodzony.  Zamontowano też kilka furtek, dzięki czemu na plac można wejść z różnych stron. Nad modernizacją placu czuwali inżynierowie z Referatu ds. Małej Architektury Miejskiej Zarządu Dróg i Zieleni w Gdyni. W pierwszej kolejności przeprowadzili oni  postępowanie przetargowe, a następnie wyłonili wykonawcę robót.

Łączny koszt tej przebudowy czyli projekt i wykonanie wyniósł 292 326 złotych.

W Sopocie powstaje plac zabaw inspirowany „Kajkiem i Kokoszem”

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: