Już w najbliższą sobotę, 18 września na Sopockim Rynku przy ul. Polnej odbędzie się piknik o tematyce ekologicznej.
W godzinach 11:00 – 15:00 na odwiedzających będą czekać warsztaty, pokazy gotowania, czy też stanowiska do wymiany roślin i ubrań. Odbędą się również ciekawe wykłady o tym, jak żyć zgodnie z naturą, a także jak chronić ją przez zmianę nawyków. Częścią wydarzenia jest odbywający się co tydzień Pchli Targ, na którym nie zabraknie jego stałych wystawców.
Program wielkiego Ekopikniku przedstawia się następująco:
- Ekologiczny brunch dla mieszkańców Sopotu odbędzie się z darmową degustacją dań przygotowanych przez Jacka Koprowskiego, który jest szefem kuchni Fino Noir
- Strefa gastro pełna przysmaków, takich jak babki ziemniaczane w różnych odsłonach, wegańskie ciasta drożdżowe, desery czy kanapki z wegepastami . Będzie można je zjeść na miejscu bądź zabrać do domu
- warsztaty odbędą się w godz. 11.00-15.00
- warsztaty z kiszenia i fermentacji na solance sopockiej oraz przygotowywania naparów podczas których uczestnicy zobaczą zalety płynące z kiszenia i fermentacji na solance sopockiej
- tekstylny upcycling – podczas którego będzie można zobaczyć co można zrobić z ciuchów nieużywanych , firanek , a także w jaki sposób można naprawić małe zniszczenia na ubraniach
- naturalne środki czystości podczas których będzie można uzyskać informację jak bez chemii dbać o
Piknik jest częścią Dni Solidarności Klimatycznej, które odbędą się w Trójmieście w dniach 13-19 września 2021 r.