Plac Kopernika w Lęborku po rewitalizacji

Ostatnie procedury odbiorowe po przebudowie Placu Kopernika właśnie się zakończyły. Inwestycja została zrealizowana w ramach programu rewitalizacji „Lębork Nowy Świat”.

Plac Kopernika zyskał szlachetną nawierzchnię, stylowe oświetlenie, ławki, a także  mnóstwo zieleni. Zachowane zostały rosnące na placu drzewa. Celem inwestycji było  przywrócenie reprezentacyjnego charakteru przestrzeni. Dzięki starannie zaplanowanej zieleni plac stał się zacienionym miejscem wypoczynku dla okolicznych mieszkańców.

W ramach przebudowy okolic placu skorygowano układ drogowy. Dzięki temu powstały tam miejsca postojowe, a ruch samochodowy został uspokojony poprzez wprowadzenie ulic jednokierunkowych i ustanowienie strefy zamieszkania.

( fot: lebork.pl)
( fot: lebork.pl)

W kilku miejscach pojawiły się zatoki do parkowania, a od strony ulicy Stryjewskiego pojawiły się  nowe przejście dla pieszych. Kolejne przejście zostało wybudowane przy budynku szkoły, tzw. „małej czwórki”.

Teren Placu Kopernika został oświetlony stylowymi lampami. Ważnym elementem nowego Placu Kopernika jest również atrakcyjna zieleń. Zasadzono tam 17 drzew, a także wiele krzewów, bylin i traw.

Koszt prac przy rewitalizacji Placu Kopernika wyniósł 1 mln 459 tys. zł. Inwestycja została zrealizowała przez lokalną firmę Usługi Leśne – Budowlane Krystian Wenta z Popowa. Przebudowa placu Kopernika zrealizowana została w ramach dużego projektu inwestycyjno-infrastrukturalnego „Odnowiony Lębork – rewitalizacja obszaru Nowy Świat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

%d bloggers like this: