Większość z nas lubi grillować. Niezależnie od stosunku do ekologii. Osoby, dla których dbałość o ekologię jest ważna z reguły zadają sobie pytanie: jak urządzić ekologiczny grill? Nic trudnego! Grilowanie może być ekologiczne. W poniższym artykule Ci to udowodnimy.
Talerzyki, sztućce, kubki
Plastik nie jest postrzegany jako materiał kojarzony z ekologią. Warto więc go wyeliminować, jeśli chcemy urządzić ekologicznego grilla. Na szczęście jest wiele zamienników dla tworzyw sztucznych, które pomogą Ci “uekologicznić” Twojego grilla.
Przeważnie zamienniki plastikowych sztućców do wykorzystania podczas grillowania są wykonane z włókien drzewnych lub z bambusu. Sięgnięcie po tego typu akcesoria, od razu sprawia, że zaproszeni goście dostrzegają Twoje proekologiczne podejście do grillowania. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można dostać ekologiczne sztućce na grilla, jest wiele sklepów internetowych, które specjalizują się w produkcji tego typu przedmiotów — przekładem jest producent ekologicznych opakowań dla gastronomii: Pakowanko.com.
Na stronie producenta znajdziesz wszystkie potrzebne naczynia, które sprawią, że wasze grillowanie nie będzie generować tony śmieci ze sztucznych tworzyw. Wszystkie naczynia poddacie recyklingowi po skończonej zabawie.
Nie kupuj — przygotuj posiłki i napoje
Kupowanie soków, gotowych sałatek, czy mięsa w folii jest kolejnym krokiem, który oddala nas od wizji ekologicznego grilla. Zamiast tego, lepiej jest kupić składniki na targu i samodzielnie przyrządzić wszystkie potrawy i napoje.
Jeśli kupisz warzywa i owoce bezpośrednio u rolnika, wtedy będziesz mieć pewność, że ich transport nie generował dużych ilości zanieczyszczeń. Dodatkowo nie wykorzystano niepotrzebnej folii do pakowania ich w sklepie.
Warto z jeszcze jednego powodu postawić na samodzielne przygotowanie dań i napojów — Twoi znajomi zauważą, że zależało Ci na przygotowaniu imprezy i zostało w to włożone sporo pracy.
Stosuj ekologiczne materiały do rozpalania
Ważna zasada ekologicznego grillowania — nie używaj gazet i lakierowanego drewna do rozpalania. Najlepszym pomysłem będzie sięgnięcie po ekologiczną podpałkę.
Grill gazowy jako alternatywa dla tradycyjnego grillowania
Niektórzy mogą stwierdzić, że grillowanie bez tradycyjnego grilla opalanego węglem jest profanacją. Nic nie poradzisz na to — wszystkich nie zaspokoisz. Ale być może nawet najwięksi sceptycy przekonają się do grilla gazowego, gdy spróbują idealnie wypieczonych potraw, które im podasz z grilla gazowego.
Jeżeli chodzi o szybką ocenę grillów gazowych, to w wielu przypadkach smak potraw z nich jest nie do odróżnienia od tych serwowanych z grilla tradycyjnego. Nie jest to oczywiście rozwiązanie wolne od wad.
Jak urządzić ekologiczny grill? (podsumowanie)
Jak widzisz, nie trzeba dużo, aby grill stał się ekologicznym zajęciem. Dziś każdy, kto chce, może zorganizować ekologicznego grilla bez dużych kosztów — niekiedy wręcz może to być tańsze rozwiązanie. Oczywiście, jeśli zdecydujemy się na zakup grilla gazowego, będziemy musieli sporo zapłacić. Jednak grill gazowy w dłuższej perspektywie za sprawą swoich zalet okaże się strzałem w dziesiątkę mimo swojej dość wysokiej ceny.
Artykuł sponsorowany