zyciepomorza.pl

Blog tematyczny o kulturze, turystyce i zdrowiu.

Kuchnia

Tradycyjna kuchnia polska – co serwować?

Tradycyjna kuchnia polska – co serwować?

Tradycyjna kuchnia polska zyskuje na popularności nie tylko w naszym kraju, ale też w innych państwach. Obcokrajowcy coraz częściej doceniają jej kompozycje smakowe. Tradycyjna kuchnia polska jest nie tylko charakterystyczna, ale też smaczna, a dodatkowo oferuje bogactwo smaków oraz różnorodnych potraw. Warto dowiedzieć się, co zjeść na obiad.

Polski obiad

W tradycyjnej kuchni polskiej można znaleźć słone, kwaśne oraz słodkie smaki w postaci kotletów schabowych, pierogów z grzybami i kapustą, sernika, a ponadto makowca. Do tego dolicza się gołąbki, golonki, rosół, żurek oraz barszcz. W tradycyjnej kuchni polskiej znajdzie się bardzo dużo smaków – od słodkiego, przez słony, aż po kwaśny. Okazuje się, że nie jest to koniec. Polska kuchnia oferuje wiele różnorodnych dań, które smakują także obcokrajowcom. Mowa tutaj o zupach, daniach mącznych, ziemniaczanych, mięsnych oraz kiszonkach. Wyróżniają się też polskie ciasta. Wybór jest ogromny, dlatego każda osoba znajdzie coś idealnego dla siebie. Można postawić nie tylko na proste dania, ale też na nietypowe smaki. Dzięki tradycyjnej kuchni polskiej można zrobić zdrowy i smaczny obiad.

Najlepsze przepisy

Warto zauważyć, że nietypową specjalnością polskiej kuchni są dania kiszone, które wzbudzają niekiedy sporo kontrowersji, żeby ostatecznie zyskać nowych fanów. Do takich dań trzeba zaliczyć m.in. bigos, kiszone ogórki, zupę ogórkową, a także żurek. Szczególnie bigos oraz żurek stanowią swoistą wizytówkę tradycyjnej polskiej kuchni, gdyż mowa tutaj o połączeniu smaków oraz produktów, które nie występuje w innych zagranicznych kuchniach. Trzeba zauważyć, że jedną z wyróżniających się polskich potraw są delikatne pierogi, które można spróbować w różnych wersjach – można postawić na wersję na słono, na kwaśno, a także na słodko, czyli z owocami. Bardzo popularne są pierogi z twarogiem oraz ziemniaczanym ruskim farszem, a ponadto z kapustą i grzybami. Wielbiciele słodkich smaków mogą postawić na wersję z truskawkami bądź jagodami. Warto też powiedzieć nieco o leśnej stronie naszej kuchni. Jest to świetna okazja do spróbowania nietypowych produktów. Mowa tu nie tylko o grzybach, które dorzuca się do pierogów oraz bigosu, ale też o jagodach w pierogach.

Co zjeść na obiad?

Warto zauważyć, że miłośnicy mięs mają w polskiej kuchni duży wybór, gdyż mięsa pojawiają się w tym przypadku w różnych postaciach – od golonki, przez flaki, kończąc na kotletach schabowych. Należy zaznaczyć, że zupy polskie to również bogactwo smaków oraz kolorów. Bardzo popularna jest zupa pomidorowa, żurek barszcz, krupnik, rosół, kapuśniak, a także ogórkowa. Na drugie danie bardzo lubiana jest kaczka pieczona. Warto postawić na tradycyjny przepis pochodzący z Wielkopolski. Kaczka pieczona w polskiej wersji podawana jest z pieczonym jabłkiem, a także z modrą kapustą. Lubiany jest też tradycyjny kapuśniak, który należy przygotować na żeberkach oraz kapuście koszonej z dodatkiem włoszczyzny oraz aromatycznych przypraw, czyli kminku, liścia laurowego, ziela angielskiego, a ponadto majeranku.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *